Steking Gangstad Granstubben

Steking av Granstubben rødkittost.
Granstubben er en rødkittost som kan varmes i ovn, en typisk «sosial deleost» for 2-4 personer. Den vaskes jevnlig i 2 uker med en bakteriekultur av rødkitt og hvitmugg, men av og til får man også noe blåmugg på osten fordi blåmuggost også produseres i anlegget. Dette gir den en rik smak, og er en naturlig del av livet i et gårdsysteri. J  Osten lagres i ca. 2 -3 mnd. før den selges.

Gjør følgende: (temperer osten på kjøkkenbenken i noen timer før steking)
1.
Ta av plasten og behold granbarken og strikket på.Skjær lett ned i overflata på osten med kvass kniv slik at det dannes rutemønster eller stjernemønster.

2. Legg osten i ildfast form. Stek med varmluft 170-180 grader midt i ovnen i ca.15-20 min til osten er helt myk. Ovner varierer så steketid kan være ulik. Hold deg ved ovnen og pass på! Sjekk med gaffel midt i osten etter ca.15 min.
og ta den ut straks den er helt myk. Ikke stek for lenge, så her må man overvåke!

Osten nytes straks den er varm. Godt tilbehør er sprø kjeks, rista brød, frukt, marmelader osv. Heldig er den som får gnage av siste rest av osten mot granbarken, der sitter mye smak!  Nyt, og del stunda med gode venner!