OPPSKRIFTER
Trykk på bildet for film, og full oppskrift.
STEKING AV GRANSTUBBEN
Steking av Granstubben rødkittost.
Granstubben er en rødkittost som kan varmes i ovn, en typisk «sosial deleost» for 2-4 personer. Den vaskes jevnlig i 2 uker med en bakteriekultur av rødkitt og hvitmugg, men av og til får man også noe blåmugg på osten fordi blåmuggost også produseres i anlegget. Dette gir den en rik smak, og er en naturlig del av livet i et gårdsysteri. J Osten lagres i ca. 2 -3 mnd. før den selges.
Gjør følgende: (temperer osten på kjøkkenbenken i noen
timer før steking)
1. Ta av plasten og behold granbarken og strikket på.Skjær lett ned i overflata på osten med kvass kniv slik at det
dannes rutemønster eller stjernemønster.
2. Legg osten i ildfast form. Stek med varmluft 170-180
grader midt i ovnen i ca.15-20 min til osten er helt myk. Ovner varierer
så steketid kan være ulik. Hold deg ved ovnen og pass på! Sjekk med gaffel midt
i osten etter ca.15 min.
og ta den ut straks den er helt myk. Ikke stek for lenge, så her må man overvåke!
Osten nytes straks den er varm. Godt tilbehør er sprø kjeks, rista brød, frukt, marmelader osv. Heldig er den som får gnage av siste rest av osten mot granbarken, der sitter mye smak! Nyt, og del stunda med gode venner!
OPPSKRIFT PÅ PAI MED SALATOST
Deig (eller kjøp ferdig paibunn)
– 3 3/4 dl hvetemel
– 100 g smør
– 2 ss vann
Fyll
– 180 g salatost terninger
– 1/2 rød paprika
– 1/2 gul paprika
– 1 stor løk
– ca 200 gram squash
– Urteolje fra Salatosten
– 1/2 dl oliven
– 2 ss hakket frisk timian eller
– 2 ts tørka timian
– 3 egg
– salt, litt pepper
– 1,5 dl Crème fraiche
– 1/2 dl matfløte
Smuldre smør og mel, og tilsett vann. Arbeid deigen raskt sammen gjerne i hurtigmikser,
og la den hvile kjølig i 30 minutter. Trykk den ut i en paiform (ca 30 cm i diameter), og prikk bunnen med gaffel. Forstek bunnen ved 200 grader i ca 10 minutter. Skjær paprika og squash i terninger, og hakk løken. Fres grønnsakene i litt olje fra salatosten til de er myke.
Fordel dem i paibunnen, og strø over salatosten, oliven og timian. Visp sammen egg, fløte og crème fraîche, og hell over det hele. Stek paien videre ved 200 grader i ca 40 minutter. Denne paien smaker godt til for eksempel spekemat og en frisk salat.